درباره‌ی ما

ما چند جوان ملایری هستیم که تصمیم گرفتیم برای شهرمان قدم کوچکی برداریم.
اما چه شد که این فروشگاه اینترنتی را راه انداختیم؟

گاهی بعضی از دوستانمان در شهرهای دیگر، از ما می‌خواستند که از ملایر، شیره‌ی انگور مطمئن یا کشمش کاملاً ارگانیک تهیه کنیم و برایشان بفرستیم. ما هم همیشه بهترین محصول را از تولیدکننده‌های روستایی و محلی تهیه می‌کردیم تا به آنها نشان بدهیم روستاهای ملایر چه محصولات دلچسبی و درجه یکی دارند.

اما این موضوع باعث شد که ما متوجه یک مشکل مهم شویم:
خیلی از افراد راه مطمئنی برای تهیه محصولات محلی سراغ ندارند و به همین دلیل از خرید منصرف می‌شوند. از طرفی عرضه‌ی بعضی محصولات نامرغوب با عنوان محصول محلی، می‌تواند موجب ضربه زدن به آبروی یک شهر بشود.

این شد که ما دست به کار شدیم و این فروشگاه اینترنتی را راه انداختیم تا دو هدف مهم را محقق کنیم:
یک- عرضه‌ی محصولات درجه یک و با کیفیت برای نمایش تصویر درست از شهرمان ملایر.
دو- فراهم کردن زمینه‌ی فروش محصولات محلی برای روستاییان ملایری و کمک به توسعه‌ی پایدار معیشت آنها.

از طرفی فروش سوغات ملایر، برای ما بهانه‌ای است تا از ملایر سخن بگوییم. به خاطر همین در بخش وبلاگ سایت با جدیت به مباحث تاریخی و فرهنگی ملایر می‌پردازیم و در کنار هر محصول یادداشت کوتاهی قرار داده‌ایم تا به نکته‌ای از تاریخ و فرهنگ ملایر اشاره شود. این مسئله حتی در انتخاب نام ما هم اثرگذار بوده‌است.

چرا شیخعلی میرزا؟

شیخعلی‌میرزا نام نخستین حاکم ملایر است. پدر او فتحعلی‌شاه قاجار و مادرش مریم خانم (دختر رهبر قبیله‌ی زند) بود. معمولاً در ملایر، اسامی کریم‌خان زند، سیفیه، نوشیجان و … به دلیل مناسبت‌های تاریخی‌شان اسامی رایجی هستند. اما شیخ‌علی میرزا برای خیلی از افراد، نام کمتر شنیده‌شده‌ای بود. این شد که ما این اسم برای فعالیت‌مان انتخاب کردیم.

سوغات ملایر

دره‌ی تاریخی جوزان، دست کم از 800 سال پیش، یکی از مراکز پر رونق کشت انگور بوده‌است. روستاییان و ایل‌های ساکن در این منطقه طی صدها سال با تولید محصولات متنوع انگور و بهینه‌سازی زمین‌های کشاورزی به سامانه‌ی بی‌نظیری در این حوزه دست یافتند. به همین دلایل، سازمان جهانی خوار و بار (فائو)، بعد از بررسی‌های علمی، دره‌ی جوزان ملایر را به عنوان یکی از میراث جهانی کشاورزی انتخاب کرد.

تولید انگور در دره‌ی جوزان ملایر، وضعیت متمایزی نسبت به سایر نقاط ایران دارد. مراحل تولید، تاریخچه، میزان بالاتر محصول در هر هکتار، مهارت‌های باغبانان در تهیه‌ی محصولات جانبی و سطح استاندارد قند، از جمله‌ی عواملی است که کشمش و انگور دره‌ی جوزان را به محصول منحصر به فردی در تمام ایران تبدیل کرده‌است.

گزارش سازمان جهانی خوار و بار (فائو)

 

 

منابع تاریخی نشان می‌دهد که شیره‌ی انگور ملایر (دوشاب ملایر) از دیرباز در تمام ایران معروف بوده‌است. به عنوان مثال در کتاب حدائق السیاحه به این موضوع اشاره شده‌است:

ملایر، ناحیه‌ای است از عراق عجم، از اقلیم چهارم. آبش خوب و هوایش مرغوب و مشتمل است بر قرای دلگشای و دهات رغبت‌فزای و طرف شمالش را جبل الوند گرفته و سمت جنوبش گشاده‌است و اکثر قرای آن در زمین هموار اتفاق افتاده‌است. مردمش همگی شیعه‌ی امامیه و فارسی‌زبانند و اکثر میوه‌های سردسیری‌اش ممتاز و دوشاب آنجا به امتیاز است.

حدائق السیاحه

قائم مقام فراهانی (صدراعظم خوش‌نام دوره‌ی قاجار) در اثر منظوم جلایرنامه، به این صورت از شیره‌ی ملایر (دوشاب ملایر) نام برده شده‌است:

امان ازیاد دوشاب ملایر

که آرد آب در کام جلایر

قائم مقام فراهانی

به جز کشمش و شیره‌ی انگور، ملایر محصولات دیگری مانند آبغوره، پودر غوره، ترخینه، باسلق، کلوچه، نقل و … نیز دارد. در کنار همه‌ی اینها می‌توان به قالی، مبل و منبت ملایر نیز اشاره کرد.

تیم شیخعلی میرزا

سیدامیر موسوی

کیمیا موسوی

پریسا یارمحمدی